R


Czas parzenia:
zależy od wielkości płyty kuchenki i zastosowanego elementu grzejnego
Proporcje zaparzania:
różni się w zależności od modelu kuchenki. Zazwyczaj 1 g kawy na 11 g wody do zaparzania. Poeksperymentuj z ilością wody i ustawieniem mielenia.

Image by Wade Austin Ellis

 

 

Zmiel kawę drobnoziarniście - kawa powinna przypominać wielkością sól kuchenną. 

Image by Ashkan Forouzani

Wsyp zmieloną kawę do sitka kawiarki - kawa powinna wypełnić całe sitko. Następnie wyrównaj jej powierzchnię palcem i usuń ewentualny nadmiar.

Wlej ciepłą wodę do dolnego zbiornika kawiarki, do wysokości wentyla odprowadzającego nadmiar ciśnienia.

Image by Christopher Rusev

Zakręć dokładnie kawiarkę i umieść ją na palniku, na małym ogniu. Pozostaw górną pokrywę otwartą, aby kontrolować proces parzenia.  Podczas zakręcania nie należy trzymać za uchwyt, ponieważ jest to najdelikatniejsza część całej kawiarki, która łatwo może ulec zniszczeniu.

Image by Shotlist

Po około minucie kawa zacznie wypływać do górnej części kawiarki. W momencie, gdy nabierze złocistego koloru, zdejmij zaparzacz z ognia i zamknij pokrywkę. To jest bardzo ważny moment w całym procesie zaparzania kawy - jeśli dłużej przytrzymasz kawiarkę na ogniu, to kawa nabierze nieprzyjemnej goryczki, przypominającej przypalony smak.

Image by Philipp Cordts

 

Jak tylko napar przestanie wrzeć, przelej kawę do filiżanek lub karafki. Wedle uznania, możesz dodatkowo rozcieńczyć napój gorącą wodą lub dodać mleko.