Do przygotowania kawy potrzebujesz

  • FRENCH PRESS

  • 15-18 GRAMÓW KAWY

  • MŁYNEK DO KAWY

  • STOPER

  • WAGĘ

  • TERMOMETR

  • 350 ml PRZEFILTROWANEJ WODY

Image by Wade Austin Ellis

Na początku zacznij od pogrzania wody, ponieważ zajmie nam to najwięcej czasu. Kawa zawiera ok. 98-99% wody, dlatego ważne jest, aby w miarę możliwości używać czystej, przefiltrowanej wody o niskiej zawartości składników mineralnych. Temperaturę wody od 90,5 do 96,5 stopni Celsjusza uważa się za optymalną do parzenia kawy. Jeśli nie masz termometru, możesz podgrzać wodę do pełnego wrzenia, a następnie wykorzystać ją do wstępnego ogrzania i przemycia francuskiej prasy przed zaparzeniem.

Image by Anton Darius

 

Wsyp zmieloną kawę na dno dzbanka i delikatnie potrząśnij nią, aby wyrównać podłoże. Następnie wlej odpowiednią ilość wody. Nalewanie powinno odbywać się stosunkowo szybko.

Image by Rachel Brenner

 

Delikatnie mieszaj wodę przez kilka sekund, aby upewnić się, że wszystkie zmielone ziarna kawy są mokre. Wyciągnij tłok do góry, aby utrzymać odpowiednią temperaturę podczas parzenia kawy. Ustaw minutnik na odpowiedni czas i daj kawie chwilę na zaparzenie.

Image by Claudiu Hegedus

 

 

Już niewiele dzieli nas od skosztowania pysznej kawy. Wciśnij delikatnie tłok do końca. Gdy znajdzie się na dnie, nalej zaparzoną kawę do kubka lub filiżanki i ciesz się znakomitym smakiem.