
R
Czas parzenia:
w zależności od wielkości drippera (1-2 min. dla 1 filiżanki / 2-3 min. dla 2 filiżanek)
Proporcje zaparzania:
6-8g kawy na 100g wody (1ml wody = 1g wody)
Przygotowujemy wodę w temperaturze 88 - 95°C. Z zasady im niższa temperatura wody, tym słodsza w smaku kawa. Temperatura wody zależy jednak od Ciebie i od kawy, którą wybierzesz. Zalewamy ziarna wodą, początkowo używając około 50 g wody, standardowo używa się około ⅕ wody przewidzianej do zaparzenia drippa.
Zaczekaj, aż kawa się przefiltruje. To niespieszny proces, a obserwowanie go ma w sobie coś magicznie kojącego
Właściwe parzenie zaczynamy, gdy bąbelki na powierzchni kawy znikną. Wodę przelewamy okrężnymi ruchami, dolewając spokojnie tak, aby nie przelać kawy. Cały proces powinien zająć około 4 minut z preinfuzją.