R

Czas parzenia:
w zależności od wielkości drippera (1-2 min. dla 1 filiżanki / 2-3 min. dla 2 filiżanek)
Proporcje zaparzania:
6-8g kawy na 100g wody (1ml wody = 1g wody)

Image by Wade Austin Ellis

Przygotowujemy naszą ulubioną kawę. Odważamy odpowiednią ilość ziaren. Minimalna ilość to 6 -7 g na 100 ml wody. Kawę mielimy dosyć grubo. Im bardziej miałko zmielone ziarna tym kawa będzie bardziej wyrazista w smaku.

Image by Battlecreek Coffee Roasters

 

Wsypujemy świeżo zmielona kawę na papierowy filtr. Wagę tarujemy.

Image by Tyler Nix

Przygotowujemy wodę w temperaturze 88 - 95°C. Z zasady im niższa temperatura wody, tym słodsza w smaku kawa. Temperatura wody zależy jednak od Ciebie i od kawy, którą wybierzesz. Zalewamy ziarna wodą, początkowo używając około 50 g wody, standardowo używa się około ⅕ wody przewidzianej do zaparzenia drippa. 

Image by Mike Marquez

Zaczekaj, aż kawa się przefiltruje. To niespieszny proces, a obserwowanie go ma w sobie coś magicznie kojącego

Właściwe parzenie zaczynamy, gdy bąbelki na powierzchni kawy znikną. Wodę przelewamy okrężnymi ruchami, dolewając spokojnie tak, aby nie przelać kawy. Cały proces powinien zająć około 4 minut z preinfuzją. 

Image by Kristian Ryan Alimon

 

 

Twoja kawa jest gotowa.Przelej napar do filiżanek,  i delektuj się doskonałą, idealnie zaparzoną kawą. SMACZNEGO ;)