Degustacja  

Kawy

Degustacja kawy

Degustacja kawy to proces określania cech konkretnej kawy i możesz być zaskoczony, ile ich jest!

SCAA's System punktacji (Specialty Coffee Association of America) jest najczęściej używany do tej oceny.

Kawa ziarnista otrzymuje maksymalną ogólną punktację na 100 za cechy takie jak; aromat, smak i odczucie w ustach (tekstura).

Kawa, która osiąga wynik 85 lub wyższy, jest uważana za gatunek „specjality”. Te kawy nie mają wad i mają bardzo wyraźnie przyjemny profil smakowy .

Degustacja kawy w domu.

Po pierwsze – przygotowujemy tyle miseczek (np. takich profesjonalnych misek do cuppingu od Rhinowares lub Hario) lub identycznych szklanek, ile próbek kawy (plus chociaż dwa dodatkowe naczynia na wodę). Przyda się też waga, stoper oraz coś do notowania.
Na każde 100ml wody zużywamy 5,5 grama świeżo zmielonej kawy ziarnistej zalewając naczynia po brzegi. Woda powinna mieć między 92-95°C.

Od momentu wlania wody liczymy czas – 4 minuty. Gdy upłynie czas, przebijamy cruste czyli kożuch fusów (3razy), a potem go ściągamy (dwiema łyżeczkami – jak na zdjęciu poniżej) i napar jest gotowy do picia.

Warto możliwie często wąchać – zarówno suche zmielone ziarno, jak i dopiero co zalane ziarno oraz kawę tuż po ściągnięciu fusów. Ziarno w każdym z tych momentów odkryje przed nami swoje tajemnice. Spróbujcie! Nawet jeżeli na początku wydawać Wam się będzie, że nie czujecie żadnej różnicy.

Wracając jednak do picia – nie jest to normalne picie… Mamy bowiem możliwość bezkarnego siorbania! Tak, tak! Im głośniej, tym lepiej!:)

Łyżki do cuppingu są do tego celu specjalnie skonstruowane. W kształcie są bardziej okrągłe i głębsze od klasycznych do zupy, aby wygodniej nabierać porcję.

Dozę kawy należy wciągać szybkim „wsysem” aby, jak aerozol, rozeszła się po podniebieniu. Dzięki temu napar będziemy czuć mocniej, lepiej i dokładniej.

 

Jedna kawa może smakować diametralnie różnie w zależności od metody przetwarzania (myte, pół-myte lub naturalne).

Degustacja kawy w domu może być świetną zabawą; odkrywanie, co kawa może zaoferować pod względem smaku, słodyczy i wszelkich innych atrybutów, jest ekscytujące i naprawdę otwiera drzwi do niezliczonej ilości ciekawych kaw.