R


Czas parzenia:
W zależności od wielkości: 2-3 minut dla 3-cup / 5-8 minut dla 6-8-
Proporcje parzenia:
6-8g kawy na 100g wody (1ml wody = 1g wody)

Image by Wade Austin Ellis

Zważyć porcję kawy, następnie złożyć i umieścić bibułę filtracyjną w Chemexie, z pojedynczym zagięciem naprzeciwko wylewki i 3 zagięciami naprzeciwko wylewki, aby uniknąć nierównego kształtu komory zaparzania.

Image by Najib Kalil

Podgrzej więcej niż wystarczającą ilość wody do zaparzania, a następnie użyj jej do dokładnego przepłukania bibuły filtracyjnej, aż zostanie mocno nasycona. Wyrzuć wodę z zaparzacza. Powtórz proces płukania, jeśli używasz niebielonej bibuły filtracyjnej.

Image by Najib Kalil

Postawić Chemex na wadze. Zmiel porcję kawy do zaparzenia i wsyp kawę równomiernie do bibuły filtracyjnej. Wytaruj wagę i rozpocznij odmierzanie czasu.

Image by Jannis Brandt

 Wlewać powoli i równomiernie na kawę, aż waga naparu będzie dwa razy większa od porcji kawy.

Image by Alex Gudino

Kiedy złoże kawy zacznie się zapadać lub przestanie wytwarzać bąbelki, dodaj równomiernie pozostałą wodę. Delikatnie i równomiernie wymieszaj, a następnie pozwól wodzie ściekać do końca.