Do przygotowania kawy potrzebujesz

  • AEROPRESS

  • 15-18 GRAMÓW KAWY

  • 7 gram  KAWY / 100 ml WODY

  • MŁYNEK DO KAWY

  • STOPER

  • WAGĘ

  • TERMOMETR

  • 200 GRAMÓW PRZEFILTROWANEJ WODY

Image by Wade Austin Ellis


Zagotuj 200 g wody. Odważ 15–18 g kawy (w zależności od preferowanej mocy).

Zmiel do uzyskania konsystencji nieco drobniejszej niż sól morska. Złóż AeroPress. Upewnij się, że cały zespół jest suchy, ponieważ wilgoć resztkowa może zagrozić uszczelnieniu urządzenia.

Image by William Moreland

Włóż plastikowy filtr do sitka. 

Użyj trochę gorącej wody do namoczenia filtra i sitka. Woda pełni tutaj podwójną funkcję - neutralizuje ewentualny papierowy posmak w kawie, a także ogrzewa naczynie przed rozpoczęciem parzenia kawy. Pozostałość wody usuń.

Image by Alex Chernenko

Złóż swój AeroPress. Przykręć sitko z filtrem do cylindra, następnie postaw cylinder na kubku bądź dzbanku, w którym będzie zaparzana kawa. Upewnij się, że wszystkie części AeroPressu są suche, ponieważ resztki wilgoci mogą uszkodzić urządzenie.  

Dodaj do cylindra zmieloną kawę.

Image by William Moreland

Włącz stoper. Dodaj wodę w stosunku 2:1 do kawy (przykładowo na 15 gramów kawy, dodaj 30 gramów wody). Woda powinna mieć temperaturę ok. 93°C.

Upewnij się, że kawa jest równomiernie namoczona - możesz do tego użyć mieszadła, a następnie pozwól jej “leżeć” 30 przez sekund - wówczas zaobserwujesz proces preinfuzji. 

Użyj pozostałej gorącej wody, aby napełnić cylinder i pozostaw na minutę do zaparzenia .Po upływie minuty wymieszaj zmieloną kawę.

Image by William Moreland

Zwilż gumową uszczelkę i włóż tłok do cylindra. Tłoczek powoli przeciskamy w dół naczynia.

Jeśli zależy Ci na delikatnym, klarownym naparze, przeciskaj tłoczek w wolnym tempie.

Jeśli jednak wolisz intensywny, gęsty napar - wówczas powinieneś go przeciskać energiczniej, w szybszym tempie.

Kawę popychamy znajdującym się w cylindrze powietrzem. Następnie przeciskana jest przez filtr, a do naszego kubka wpada czarny i aromatyczny napar. Kiedy usłyszymy syknięcie powietrza, powinniśmy przerwać parzenie. Nasza kawa jest gotowa.

Aby wyczyścić AeroPress, wystarczy odkręcić sitko, następnie docisnąć tłok do końca cylindra, by pozbyć się resztek kawy. Wypłucz gumową uszczelkę i przetrzyj ją dokładnie za pomocą szczoteczki. Urządzenie z powodzeniem można myć w zmywarce.